Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Alma Feenstra.
Arend Bloemink: ‘De zeer actieve vrouw die het Portret van déze Week is, wilde graag buiten, bij Smaak & Stijl in de Galecopperzoom, worden gefotografeerd want ‘daar is vast wel een mooie boom te vinden…’. Dat is natuurlijk zo, maar in deze tijd van het jaar is een boom niet veel meer dan een stam met takken… Enfin, tóch bij Smaak en Stijl afgesproken en in de directe omgeving daarvan aan het fotograferen geslagen. Lekker fris buiten èn even droog!’
‘Maak hieronder nader kennis met Alma Feenstra op basis van de antwoorden die zij geeft, op de vijf altijd dezelfde vragen, en de foto’s. De foto’s, waarvan Alma ná het fotograferen vond dat ik die op zo’n ándere, grappige manier maakte.’
Wie ben je?
Ik ben Alma Feenstra, een actieve dame die snel geëngageerd is. Ik hou van mensen en sta met een open, nieuwsgierige blik in de wereld. Mede daarom raakt onrecht mij zo, en dan kom ik in actie. Ik heb weinig zitvlees en ben dan ook geen type toeschouwer, hahaha! Ik zoek dus het contact en de verdieping, bijvoorbeeld door zaken goed te onderzoeken. Ik ga graag het gesprek aan om te kunnen doorvragen, ik verslind stapels boeken en we lezen op zaterdag 2 kranten (de Volkskrant en het Financiële Dagblad).
Maar het belangrijkste is dat ik trotse moeder ben van twee prachtige pubers en getrouwd ben met mijn grote liefde Maarten.
Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben sociologe van huis uit en combineer dat met kennis van communicatie. Ik ben super geïnteresseerd in het menselijk gedrag en zoek naar wegen om gedrag positief te beïnvloeden. Ik heb bij de Publieke Omroep gewerkt en voor bijvoorbeeld Staatsbosbeheer om de publieke en politieke visie te maken voor de Oostvaardersplassen. Ook was ik academiedirecteur van de HBO opleiding voor Journalistiek en Communicatie en directeur Marketing en Communicatie bij een ROC. Heerlijk dat werken met studenten! Vooral in een ROC: hoe kan je studenten helpen om de juiste studiekeuze te maken als er zo veel op hen af komt? Hoe kan je de beeldvorming van het prachtige beroepsonderwijs positief neerzetten als er zoveel incidenten zijn qua steekpartijen, misbruik in gezinnen en fraude? Die negatieve zaken krijgen altijd meer aandacht en er gebeurt ook veel in die grote ROC’s. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Om ook die andere kant te belichten en jongeren trots te maken op hun beroepskeuze, daar heb ik mij lang hard voor gemaakt.
Nu sta ik op een kruispunt: ik start per 1 maart als directeur van het expertisecentrum Meubel- en Interieurbouw. Gaaf om boegbeeld te mogen zijn van deze prachtige ambachtelijke- en tegelijk super innovatieve branche. En heerlijk om weer heel iets nieuws aan te gaan. Dat past ook bij mij!
Daarnaast ben ik ambassadeur voor de goededoelen organisaties Compassion en Edukans. Voor die organisaties geef ik trainingen aan de armste mensen in bijvoorbeeld Latijns Amerika, Afrika of India. Én ik ben trots dat ik sinds juni 2018 voor GroenLinks raadslid mag zijn hier in Nieuwegein en zo dus ook in mijn eigen kleine ruimte bij mag dragen aan een mooiere leefwereld. Vanuit mijn passie dat het rechtvaardiger en duurzamer kan en moet. Dat we beter naar elkaar moeten omkijken en beter voor onze mooie aarde moeten zorgen.
Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Sinds januari 1998. Toen streken we neer in de wijk Galecop vanuit het Friese Lemmer. Dat was best even omschakelen, maar als schippersdochter ben ik wel flexibel en pas mij makkelijk aan. Alleen dat leuk kroegje waar je ’s avonds met het laatste rondje lopen met mijn hond nog even kon binnenlopen, heb ik nog steeds niet gevonden. Maar verder bevalt het ons hier prima. Ik hou enorm van wandelen en buiten-zijn. Dat kan hier prima. En met de fiets sta je zo op het station Utrecht en kan je overal heen treinen, plus dat we ook met de auto zo op alle snelwegen staan. We zijn één keer verhuisd omdat ons huis te klein werd. Toen hebben we maar één tel gedacht om te kijken naar een andere stad, maar dat idee hebben we gelijk verworpen: onze kinderen zijn hier helemaal geaard, wij voelen ons thuis in het gemeenschapsleven hier zoals bijvoorbeeld in de Dorpskerk te Jutphaas en we wonen centraal in het land wat voor onze familie- en vriendenbezoeken die overal in Nederland wonen ook super handig is. Kortom: we hebben snel weer een huis betrokken in Galecop: op 3 minuten lopen van ons oude huis. Dat zegt dus ook wel iets.
Wat vind je van Nieuwegein?
Een prima stad! Groen en dichtbij water, lekker divers, mooie mensen, een prachtige binnenstad met gelukkig steeds meer restaurantjes en boekwinkels én met DEKOM, ons super gave theater en kunstencentrum!
Wat kan er beter in Nieuwegein?
Sowieso, maar dat is al zo vaak genoemd: er is voor tieners en jongvolwassenen echt te weinig te doen hier. Dat is gewoon niet goed. En verder maak ik mij zorgen over het vinden van de juiste balans tussen voldoende woningen voor de mensen die dat zo hard nodig hebben en het kunnen blijven van die groene stad. Ook zie ik met leedwezen dat er hard bezuinigd is op de functies die juist zo hard nodig zijn om een stad leefbaar en schoon te houden. Zoals een buurthuismedewerker en een wijkmanager die voldoende tijd heeft en neemt om in de wijk rond te lopen en zaken kan aandragen. Bijvoorbeeld nu na het kappen van de bomen (dat doet mij pijn!) waarna er vieze diepe sporen in het gras zijn die vol modder staan van het zware materiaal. Ik snap dat er zware wagens nodig zijn, maar herstel het gras daarna direct weer en laat dat niet versloffen. (Zwerf)vuil en asociaal gedrag zijn de dood in de pot van een gemeenschap. Dan gaat het steeds harder achteruit. Een opgeruimde en verzorgde stad waarin mensen elkaar spreken en aanspreken is daarvoor de oplossing. Daar wil ik graag aan bijdragen!